Bedre fuldfodermanagement

Bedre fuldfodermanagement
Projektansvarlig

Formål
Projektets formål er at belyse kritiske aspekter af fuldfodermanagement gennem kontrollerede forsøg med foderblandere og blandingsgrader i malkekvægsbesætninger. Langt den største andel af foder til malkekøer blandes i en fuldfoderblander. Mange rådgivere og kvægbru-gere har stor fokus på at opnå en lang partikellængde i blandingen bl.a. ved at minimere blandetiden og evt. fjerne knive fra blanderen med henblik på at opnå en såkaldt ”prikeffekt” i koens vom. Men denne effekt er ikke dokumenteret, og den nyeste forskning tyder på, at partikellængden har mindre betydning for at opretholde et sundt vommiljø. Risikoen ved den store fokus på partikellængde er, at køernes mulighed for at se-lektere i blandingen øges betydeligt med deraf følgende variation i foderoptagelsen mellem køer og over døgnet. Denne variation kan have fatale følger for køernes sundhed og produktion. Der er derfor stort behov for at kende betydningen af den fysiske påvirkning af foderet og graden af blandingshomogenitet opnået gennem forskellige blandeprincipper, blandetider, blandingsrækkefølge m.v. Projektet vil således afklare forhold af basal betydning for optimering af fodring af malkekøer under danske forhold. Effekten vil være en højere sundhed og højere mælkeydelse pr. ko.

Kompakte foderblandinger til malkekøer

Videncentret for Landbrug, Kvæg gennemfører projektet ”Bedre fuldfodermanagement” i samarbejde med 13 malkekvægsbedrifter og lokale kvægbrugskontorer. I projektet testes et koncept for fuldfodermanagement, der involverer et mere kompakt fuldfoder.

Blanding af kompakt foder - vertikalblander

Bilag til KvægInfo nr. 2354

Højere produktivitet med kompakt fuldfoder

Nyt koncept for fuldfoder bryder med 30 års billede af, hvordan fuldfoder skal se ud. Både ydelse og sundhed påvirkes positivt.

Ydelsen steg med kompakt fuldfoder

Lars Rasmussen har lavet kompakt fuldfoder i et år. Det har givet sundere dyr og højere ydelse på samme mængde foder.

Succes med roer i fuldfoder

Roer yder ikke positive bidrag til mælkeproduktionen alene ved høje tørstofudbytter i marken – roerne skal helt frem til koen i en afstemt foderplan, der ikke giver unødvendigt støj på foderbordet eller i stalden.

Fuldfoder oven fra

Dias fra Fodringsdagen af specialestuderende Rasmus Bygum Krarup

Opskriften på en kompakt blanding

Artikel i Effektivt Landbrug den 17. august 2013

Kompakt fuldfoder gav hurtig positiv respons

Artikel i Effektivt Landbrug den 17. august 2013

Bedrifter fortsætter med kompakt fuldfoder

Trods projektets afslutning fortsætter de deltagende bedrifter med kompakt fuldfoder.